Fruktremmar och nässelsmoothies

Nu är rabarberna på väg upp i trädgården och i frysen har jag flera påsar med frysta rabarberbitar. Nu får jag använda upp dem för att ge plats för nya. Juice o pajer känns inte så lockande längre så när Marie Mandelman gjorde fruktremmar på tv så slog det mig. Rabarberremmar förstås! Så lätt att göra och så fantastiskt gott! Så här gjorde jag:

 

 

Koka ihop finskuren rabarber i ca 10 minuter så det blir ett mos. Pressa det genom en grovmaskig sil så det är som en vattnig puré. Tillsätt riven ingefära efter smak och honung så det får en bra sötma. Till ett kilo rabarber hade jag en matsked ingefära och två msk honung men de blev de otroligt syrliga (vilka jag gillar). Men vill man ha mer honung eller ingefära så funkar det. Häll upp på en plåt med oljat bakplåtspapper. Ju tjockare smet desto längre tid tar det att torka. Sätt in ugnen på 50 grader och låt stå i 3-6 timmar. Ha luckan lite öppen så fukten kan ta sig ut. Du känner den smeten hänger upp. Du kan lyfta den i kanten utan att det kladdar eller går av.

  När den är färdig klipper du remsor och vänder dem i florsocker så du kan göra rullar utan att de kladdar ihop. (jag hade bara sockret på en sida och det funkar). Så gott och känns som ngt man kan ha med sig ut i skidspåret eller på vandring för att få en energikick.

Sedan gjorde jag remmar på konserverade päron som fick koka ihop med färsk mynta. Det blev också jättegott. Det är bara att experimentera med smaker.

Nässlorna är ju också snart här och jag kan nu slösa med mina torkade nässlor i gröt, smoothies och brödbak. De ger mig mineraler och vitaminer som jag verkligen känner att jag behöver nu. Ingen idé att lagra längre. Torkade örter är som bäst inom ett år både i smak och verksamma ämnen.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.