Tusenskön snaps!


Njae, det blev väl inte det direkt. Den lilla väna blomman är kraftfull i smaken så den ska bara ligga ett dygn i sprit. Det blev ändå väldigt mycket smak så jag kommer att spä ut den. Det var ingen oangenäm smak men den var inte sötaktig som jag hade läst. Kanske borde jag ha tagit bort det gröna fästet. Det är ofta det gröna som ger beska. Knappen i mitten brukar ge en kryddig smak och själva blombladen kan vara söta. När man gör dryck på maskros eller tussilago så är det viktigt att ta bort det beska gröna. Nåväl. Det kanske inte blir en favorit på midsommarbordet men jag gör ju alltid ett litet prov först så det är ingen fara.

Bellis, som den också kallas användes förr i trolldrycker står det på nätet. Undrar om det var trollen som använde eller mot troll? Hur som helst så har den även använts medicinskt mot feber, eksem och slemlösande vid hosta. Så jag kan väl använda min tinktur till det.

Annars tror jag att bellis gör sig bäst på kakor, i soppa, eller i sallader eftersom den både är vacker dekoration och ätbar. t

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.