Lakritsrot har använts medicinsk under flera tusen år. Lakritsroten trivs och växer i varmare och torrare områden, såsom södra Europa och Asien. Den italienska lakritsen anses särskilt fin. Roten är bittersöt i smaken. Den går att riva och lägga i te, eller för att smaksätta mustiga grytor. Medicinskt används den mot magsår, virus, svamp och bakterier. Det verkar slemlösande vid hosta och kan vara blodsockersreglerande. En varning är på plats. Man ska inte äta för mycket då det kan ge upphov till saltrubbningar i kroppen. Särskilt försiktig ska du vara om du har högt blodtryck.
Här kommer recept på en glögg som går fort att göra men som ändå får en djup mustig smak. Lägg 2 kanelstänger, 10 hela kryddnejlikor, 1 bit ingefära, en halv tesked hela kardemummakärnor, 2 hela pomeransskal, 1 lakritsrot, och 1 ½-2 dl okryddat brännvin i en burk med lock. Låt dra i 2-4 dagar. Det är bra att smaka av blandningen ibland för att se så lakritssmaken inte blir för stark. Den tar lätt över. Hel lakritsrot kan vara svårt att få tag i. Ofta är den i bitar. I så fall får den vara i kortare stund än de andra kryddorna.
När blandningen är klar värmer du den i kastrull och häller på så mycket rårörsocker du vill ha ca 1½ dl. När sockret löst sig häller du på 1 flaska rött vin och låt det blir varmt ihop. Häll upp på flaska. Avnjut på vanligt sätt med russin och mandel.
Vill du tillreda te av lakritsrot mot hosta eller magkatarr så ta 1 tsk till en kopp vatten. Låt koka ihop en stund och sila av innan du dricker.