Johannesörten- den röde

Johannesörten blommar för fullt nu i vårt landskap. Den växer ofta i vägkanter eller åkerkanter. Gillar man den kryddiga snapsen är det dags att gå ut och plocka knoppar. Det blir en härligt röd färg av vätskan som finns i knopparna. Smaken är fyllig med liten beska. För att inte förstöra knopparna och den röda färgen med alla verksamma ämnen så är det bäst att klippa av dem precis under knoppen, lägga i en burk och täcka dem med sprit. Pillrigt men värt besväret då det blir en klarröd tinktur.

När den är riktigt röd är det dags att sila av den och späda till önskad styrka. Jag brukar ha en del tinktur till 7-9 delar sprit beroende på beskan. Drick INTE tinkturen outspädd! Det blir för stark effekt från Johannesörten som är en medicinalväxt mot bl.a depression.

Det går också att göra te mot nedstämdhet men då är det bättre att ta utslagna blommor och torka. OBS! Johannesörten kan ta bort effekten av andra mediciner och p-piller så blanda inte utan att prata med din läkare. (se läkemedelverkets hemsida)

På bilden ovan har knopparna legat i sprit i en halv dag.

Du känner igen den äkta johannesörten -hypericum perforatum på att bladen har små hål i sig som du ser om du håller upp det mot ljuset. Den oäkta har dessutom en fyrkantig stjälk. Båda kan användas men det är den äkta som används i egenvården.  Plantan säljs knappast i plantskolor eftersom den växer vilt men jag har en del om någon är intresserad.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.