Coolaste huset

Jag har tidigare i min blogg berättat om mina växthusväktare Paddy och Ozzy. Nu är det dags för Batty att introduceras för er kära följare. Batty är en fladdermus av det mindre slaget som vi glatt sett flyga över natthimlen. En fladdermus fångar tusentals insekter på en natt och vi hoppas att många av dem är knott och myggor som vi besväras av på kvällarna när solen gått ner.

Vi visste dock inte var hon bodde. Tills den dagen vi skulle måla om huset och tog bort det gamla älghornet. Där hängde hon inuti kraniet och flaxade förargat bort. Det här var ju inte bra tänkte vi. Vi gillar Batty och ville inte alls störa henne men skadan var redan skedd.

Fladdermöss är fridlysta och man får inte skada dem eller flytta dem. Stackars Batty. Vad gör vi nu?

 

Maken fick snabbt bygga ihop en fladdermusholk som vi satte upp på garaget. Som tur var flyttade hon in i den nya holken efter ett tag (man ser det på spillningen ) och vi målade om huset och glömde bort älgkraniet. Ett år senare, dvs i år , satte vi upp kraniet igen och det tog inte många veckor innan vi såg spillning på väggen under det. Batty is back. Vem vill bo i ett töntigt trähus när man kan bo i ett coolt kranium. var annars ska en fladdermus bo!

 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.