Torkan suger!

2 mm regn sedan 1 maj. En handgrävd brunn som gör det möjligt att vattna max 25 minuter, 3 gånger om dagen. Så ser läget ut vid min odlingar. Buskar och träd dör och jag får välja vilka växter som ska få vatten. Resten får klara sig själva. MEN vad jag inte kan prioritera bort är alla vilda djur som lider av torkan. Koltrasten t.ex. får inte tag i någon mask. Den ligger troligen djupt, djupt ner. Istället mumsar han i sig mina halvtorkade hallon, vinbär och krusbär. Det får han så gärna så jag får fortsätta njuta av hans sång.

Så nu vill jag uppmana alla att se till att det finns vatten i trädgården till igelkottar, fåglar, katter, rävar och alla som är helt beroende av att få i sig lite vatten i torkan. Lägg i lite stenar så de minsta kan sitta på dem och dricka.

Gamla uttjänta ljushållare får nytt uppdrag som vattenhål för fjärilar.

 

 

 

 

 

 

 

 

En ampelhållare gör bättre nytta som bärare av ett vattenfat än en kruka med förtorkade blommor i.

 

 

 

 

 

 

Det gamla fågelbadet är slitet men funkar ju ändå.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kan vara bra att sätta faten på lite höga höjder för fåglarna så de känner sig lite säkra från rovdjurattacker.

 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.