Vårbruket i växthuset

Hög tid att börja odla i växthuset. Men först behövs växthuset fixas till efter den långa vintersömnen. Bort med allt som kan angripa växterna. Här är en film om det. Vidare i inlägget står lite om första sådden i växthuset. 

https://youtu.be/_BLLbFMvxME

Solen värmer upp både jord och luft i växthuset nu även om det är kallt utanför. Eftersom jag har tegelsten på golvet så lagras värmen i dem och håller kylan borta även på natten. Alla växter som har fått övervintra i växthuset åker ut men ställs i skyddat läge med glasrutor över.

Nu ska jorden tas ut ur växthuset. Det kan finnas mögelsporer och sjukdomar i jorden så därför behöver det översta lagret tas bort. Jag tar bort ca 10 centimeter ner till den rena jorden. Bort med allt grönt och vitt. Jorden får fylla ut ojämnheter i gräsmattan. När all jord är borta så vattnar jag rejält. Det ska bli dyngsurt i jorden. Det gör jag för att larver  och sniglar som brukar ligga längre ner ska krypa upp för att inte drunkna. När detta är gjort fyller jag på med ny välgödslad jord.

Det första jag sätter är spenat, rädisor och sallad. De klarar kyliga nätter bra. Jag lägger fiberduk över på natten ifall, ifall det skulle bli en riktig köldknäpp. Efter en vecka ungefär kommer spenaten upp. När det blir några grader varmare så kommer jag så dill. Jag hinner två omgångar spenat och sallad och ev tre omgångar rädisor innan jag ska sätta ut tomaterna i bädden. 

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.