Glad orange mat

Jag har en idé om att ha alla färger på tallriken när jag äter. När jag läst näringslära har jag förstått att färgerna signalerar olika ämnen som är bra att få i sig. Men den här soppan är det bara orange grejer i och jag blir glad och pigg bara av att laga den. Kanske beror det på att det är min favoritfärg. Morot, apelsin och ingefära är ju den perfekta kombon som funkar både till juice, mat, salladsdressing och desserter. I det som är matigt höjer man smaken till skyarna genom att tillsätta persilja. Därför toppar jag denna orange soppa med den härligt mörkgröna kruspersiljan. Receptet finns i slutet av inlägget.

Så vad signalerar den orangegula färgen! Betakaroten! Det finns tex i
morötter, papaya, aprikoser och nypon. Men även i bladgrönsaker och tomater. Betakaroten kan omvandlas till A-vitamin i kroppen, som bland annat behövs för synen och kroppens slemhinnor. Betakaroten sägs också göra att solbrännan håller längre om man nu är intresserad av det.

Pumpa som jag har i denna soppa är ju en fantastisk grönsak. Även den innehåller betakaroten men även c-vitamin och mineraler. Jag köpte ett gäng pumpor efter hallowen då de nästan är gratis i affären. Sedan har de stått i köket och i källaren och håller sig helt fina hur länge som helst. Den var fast och fin i köttet efter två månader. Hälften hade jag i soppan och hälften skar jag i klyftor och rostade i ugnen med teriyakisås på. Så himla gott!

Här är receptet på soppan (4 personer) 3 stora morötter skalas och skivas. Valfri pumpa skärs till 5 dl bitar utan skal. Fräs i olja tillsammans med 1 hackad gul lök, 2 rivna vitlöksklyftor, 1 hackad chilifrukt och 4 tsk riven färsk ingefära. Häll över 1,2 liter hönsbuljong och låta sjuda 15-20 minuter så grönsakerna blir mjuka. Mixa soppan så den blir slät. Rör i 2 msk rivet skal av en apelsin och smaka av med salt och peppar om det behövs. Hacka rejält med persilja och toppa soppan vid servering.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.