Perfect match

Det finns grönsaker och örter som matchar varandra perfekt. Många av örterna har egenskaper som främjar matsmältning och dämpar gaser men vissa av dessa förhöjer dessutom smaken av grönsakerna. Här kommer några exempel:

Bönor och kyndel.

Kyndel gifter sig med bönor och kål mkt bra. Koka dem tillsammans. Kyndel har samma ”väderfördelande” verkan som kummin i t ex bönrätter, som ofta ger gas i magen. Både sommar- och vinterkyndel passar fint ihop med grönsaker, ärter, bönor, linser, soppor, korv, höns, äggrätter och kraftiga kötträtter. Kyndel passar också till nykokta små sommarrödbetor, till rätter med tomater, i omeletter m m. Den är också bra i desserter av olika slag. Örterna stimulerar aptiten och underlättar matsmältningen. Smaken är het och pepprig så använd kyndel med måtta i sallader. Man bör alltså använda den försiktigt i början, innan man vant sig vid smaken. Kyndel tål bättre än de flesta andra kryddörter att koka med rätt länge i en maträtt.

Kål och fänkål

Fänkål har en liten sötaktig smak och därför passar det så bra till grönkål som är lite besk. Den är även gashämmande.  Lägg med några frön i kålsoppan.

Tomat och basilika

En klassiker!  Basilikan förhöjer smaken till alla tomaträtter. Prova gärna att ha basilika till matjessillen istället för, eller tillsammans med gräslök. Väldigt gott.

Rosmarin och potatis

Rosmarin passar till så mycket men jag vill tipsa om att ha det till ugnsrostad potatis. Skiva potatisen tunt, blanda med olja, rosmarin och grovt salt. När potatisen nästan är klar pressar du lite citron över, rör om och kör in i ugnen igen tills den är mjuk. Så gott! Som krydda är den mycket kraftfull och passar till det mesta i lagom mängd. Några blad rosmarin ger god smak i marinader och dressingar.

Rosmarin verkar lindrande vid väderspänning och magknip, den främjar aptiten och underlättar matsmältningen.

Salvia och smör (nej, jag vet att det inte är en grönsak men vill nämna det ändå)

Salvia är fettspjälkande och det passar bra eftersom det är fantastiskt gott med salvia till smör och fettrika rätter. Mkt god och väl använd krydda i mat. Till korv, fläsk, feta rätter då den hjälper till att spjälka fettet. Använd gärna vid julbord. Fyllningar i fågel, doppa i smet och frittera.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.