Kronärtskockorna

Det gick inte så bra med kronärtskockorna i år. Jag satte frön i februari som man bör. I maj när de växt till sig hyfsat kunde jag konstatera att det var mariatistel. I och för sig gillar jag mariatistel men jag hade ju redan 10 plantor från en annan fröpåse. I juni fick jag tag på en liten kronärtskocksplanta. Sedan kom en kylperiod och den växte inte alls. Men i augusti hade den växt till sig och nu i oktober är den gott och väl 150 cm med massor av knoppar. Nu är det dock kallt och mörkt och frosten har tufsat till den. Jag kunde i alla fall skörda en äpplestor skocka som jag kokade och åt upp. Övriga knoppar torkar jag och hoppas få njuta av deras skönhet i kransar eller i blomgrupper.

I min köksträdgård har jag alltid kronärtskockor som mittpunkten i flera rabatter. Jag tycker de är otroligt snygga. I år kommer jag försöka övervintra den här plantan genom att klippa ner den och täcka med löv och fiberduk. Vi får se hur det går.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.