Skidor, verktygsvård och planering av trädgård

Januari är en speciell månad. Jag vill njuta av vilan från trädgård men högar av inköpta fröer ligger och väntar så samtidigt vill jag sätta igång. Vädret skiftar mellan kyla, regn och blåst här i norra Halland så att vara ute och gräva är inte så kul. Tack och lov att svts vinterstudion matar ut massa spännande skidtävlingar. Njuter av spänning och snöbilder.

Framför TVn kan jag också förbereda mig för februari då dagarna blir längre och man kan börja klippa ner det som är torrt och visset. Jag slipar upp mina sekatörer och njuter av hur lätt det går att klippa skarpa snitt. Varför gör jag inte detta oftare? Har ett enkelt litet slipjärn och det är inte svårt att plocka isär sekatören. Tvättar och oljar upp och vips så är de som nya.

Det roligaste av allt är planering av kökslandet. Jag kör ju växelodling och blandar grönsaker och örter och vill gärna att det ska bli vackert men lägger inte så mkt tid på att få det så. Jag inser att jag borde ha massa pluggplantor att fylla på med men det har jag inte riktigt plats för. Därför blir den där drömmen om fylliga odlingsbäddar omgärdade av blommande örter oftast inte verklighet. Därför njuter jag av den här tiden när jag bara kan drömma och planera utan att tänka på allt som kan gå fel. Jag laddar med trädgårdstidningar och böcker för inspiration och börjar rita. Jag inför alltid några nya sorter och ser hur de fungerar i kökslandet. Favoriterna från förra året får en bättre plats nu när jag vet hur de trivs och ser ut.

När man bläddrar i gamla trädgårdstidningar (som jag har högar av på lantstället) så kan man verkligen få massa ny inspiration även om tidningarna är gamla. Både jag och min trädgård har ju ändrats över de 17 år vi haft tillsammans. MEN för första gången har omgivningen förändrats. På granntomten , som var en ödetomt med ängskänsla, har nu ett hus slagits upp och gräs och blommor har ersatts av grus. En störning för både mig och trädgården som jag måste planera för. Sittplatsen för det stilla morgonkaffet ligger nu 1 meter från grannens infart! Inte så kul men en anledning till att planera om trädgården. Det kan bli bra. Det måste jag tro.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.