Jordärtskockor och nässlor

Nu är det vårdagsjämning. Det betyder att ljuset har vunnit över mörkret. Idag har vi varit i trädgården och slitit tungt och helt plötsligt tog alla kraft slut i mig. Jag måste nog gå in och vila lite sa jag till maken. När jag kom in såg jag att klockan redan var sex! De snabba ändringarna i ljustimmarna är svåra att hänga med i. Nåväl.

Det har varit kallt fram till nu och jag skördar fortfarande jordärtskockor. Nu blir det dock sista helgen eftersom ljuset och en begynnande värme gör att de börjar gro igen. Storskörd alltså. Koka och frysa in. Men man kan ju inte ha hur mkt soppa som helst. Så nu gör jag stora lass med gnocchi och fryser in. Jag kommer dela med mig av receptet så fler kan njuta av detta goda fenomen. Gnocchi är egentligen kokt potatis som mosas ihop med mjöl och ägg till en pastaliknande deg och kokas sedan. Detta är samma sak fast man byter ut potatisen med jordärtskocka. Eftersom jag nu ska tömma alla torkade nässlor så slänger jag i en näve av dessa också. Nu kör vi:

Koka ca 1 kg jordärtskockor. Jag kokar med skal på och skalar efteråt men man kan skala innan också. Jag mixar de kokta jordärtskockorna så de blir finfördelade. Sedan blandar jag 5-6 dl durumvetemjöl med smeten på ett bakbord. Detta moment är kletigt och jobbigt tycker jag. Jag gillar inte alls kletiga degar. Nåväl. när degen är hyfsat smidig lägger jag i två äggulor och jobbar in dem tillsammans med en näve torkade nässlor (kan uteslutas)

Nu kommer vi till ett moment där mina italienska extramammor skulle fnysa högt och himla med ögonen. Man ska göra små fina runda bönformade bollar som helst ska mönstras lite så såsen fastnar. Men det går ju inte när smeten sitter fast på fingrar och alla verktyg man försökt använda för att slippa sliskig deg på fingrarna. Jag försöker men inser att det inte går. Tack och lov för Ernst! Han visade hur man helt enkelt lägger degen på en skärbräda och skär av små snuttar rakt ner i grytan. Så fiffigt och okladdigt! Det blir inte vackert men det gör inget.

burst

Så klafs ner i en gryta med fullt kokande vatten och när klimparna dyker upp till ytan så är de klara och plockas upp med hålsil. Det går på några minuter. Dessa går bra att frysa in.

Ingen större skillnad på de jag försökte rulla och de jag bara skar. Eller jo, kanske lite.

Gnocchi serveras oftast med en god tomatsås men jag tycker inte det passar så bra med jordärtskocka. Dessutom tycker jag konsistensen är för degig på gnocchi så jag vill steka dem. För att få lite krisp steker jag dem med sesamfrön i lite rapsolja. så tillsätter jag salladslök och tunnt skivad fänkål. Ett rejält lager med parmesan på detta och sedan färsk bladpersilja, lite pesto och en fräsch grönsallad till med gurka, färsk koriander och lime. Aj, aj så himla gott. Man kan ha det som det är men jag stekte lite chilimarinerad strimlad halloumi till och det var supergott.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *