Uppdrag: ta fram smycket i trädgården

Jag har fått ett otroligt spännande uppdrag. Jag ska återuppliva en praktfull ingång till ett säteri. Fasaden har delvis täckts av rosor som har fått växa vilt i några år. Framför huset finns en fontän där man kan se att det varit en fin plantering runt. Nu har tyvärr kvickroten tagit ett hårt grepp om den. Fontänen har heller inte varit igång på flera år så det är inte säkert att den fungerar. Men den står där som ett smycke och längtar efter att få uppmärksamhet igen. Mellan fontänen och huset skönjer man att det varit en gång. När jag lyfter på gräsmattan där ser jag att det finns stora stenplattor. De ska vi naturligtvis ta fram.

Jag ska gå varsamt fram och ta vara på det som finns på plats. Det tar mer tid än att gräva upp allt och ersätta med nytt men det känns också viktigt att bevara de växter som funnits där.

Ägaren har önskan om en rosenspalje vid gången. I övrigt är trädgården framför huset väldigt fin och mer av park- karaktär med gamla stora träd, buskar och stora gräsytor. Trädgården kantas av gigantiska rododendron som vid blomning får en att tappa andan.

Fontänen och rosenspaljen kommer att bli smycket i trädgården/ parken.

Jag börjar med att få fram strukturen genom att rita upp linjerna. Huset är vackert och ska lyftas fram. Bort med allt övervuxet och orginaltrappan i sten ska få komma fram igen. Rosenspaljen får inte ta för mycket uppmärksamhet då den är kopplingen mellan huset och fontänen. Det får bli långt mellan bågarna och ganska sparsmakat med färg. Det innebär att jag inte kan använda de rosor som växer framför huset då de är starkt cerise. Hm, detta får funderas på.

Fontänen då? Ja, med kvickrot som fiende vet alla att rabatter blir ett hopplöst rensande. Jag kommer ha kvar de vackra pioner och azaleor som växer runt men sen då? Ju mer jag slåss med ogräset som med sina halvmeter långa rötter har grävt ner sig i och under fontänens stenläggning, desto mer inser jag att det inte går att bli av med. Acceptera och ändra planen. Kontra med andra växter som täcker bra och tål att en del gräs kommer upp här och där. Ängskaraktär? Lägg igen vissa områden? Vi får se. Fortsättning följer.

Kanske får den fortsätta med sin ängskaraktär med fler växter för pollinerare?

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.