Mariatisteln

Frökatalogerna har kommit så det är mycket fokus på planering av 2022 års sådd. Det är snart dags att sätta igång med de första fröna som exvis chili. Det är även tid för att plocka ur fröna ur de blommor som jag valde att torka hela. Jag blir fascinerad av Mariatistelns otroliga drakliknande taggar som omsluter den mjuka fluffiga mitten där fröna sitter gömda i botten. Som en guldgömma som en aggressiv drake vaktar. Taggarna har en förmåga att stickas rejält. Så det får bli saxen för att ta bort dem.

Maritatisteln odlar jag för dess vackra, men taggiga, blad som är klart gröna med vita ådringar som ser ut som man spillt mjölk på dem. Den kallas även mjölktistel. Det finns en myt om att tisteln har fått sitt namn efter Jungfru Maria, som enligt myten blev skrämd när hon ammade Jesusbarnet och spillde mjölk på en tistel. På det sättet fick tisteln sina vitpläterade blad, sitt namn och sina medicinska egenskaper.

Mariatisteln används inom naturmedicinen för att stärka levern. Den ingår i flera avgiftningskurer ofta tillsammans med maskros. Det är silymarinsubstansen som finns i Mariatisteln som tros ha positiva effekter på levern. Man kan använda fröna och koka te på dem. Annars finns det olika varianter av kurer att köpa på hälsokost. Eftersom jag ätit värktabletter för ett ryggskott under julen och dessutom belastat levern med en del alkohol under julledigheten så passar det bra att ta en sådan kur nu.

Fröna behöver sås i februari för att hinna utvecklas. Liksom kronärtskockan växer den sakta innan värmen och ljuset har kommit så en växtlampa är bra att ha för denna taggiga kompis.

Det är inte alltid lätt att veta vad som är frö och vad som är skröfs. Jag har gjort en film om det som du kan se här.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.