Rosmarin- årets ört

Varje år nominerar vi i Svenska örtasällskapet fem örter till Årets ört. Vi brukar använda vårens mässor för att ni ska kunna rösta fram vinnaren.

I år blev ju allt inställt så vi har haft omröstningen digitalt istället och vilken jämn kamp det blev om förstaplatsen. Rosmarin vann med en röst över våtarv!

Rosmarin är ju en älskad matkrydda som främjar aptiten och underlättar matsmältningen. Men den har flera spännande användningsområden. Medicinskt har den använts mot ledvärk i oljor och badvatten. Den drar igång blodcirkulationen. Den är även starkt antiseptiskt så man kan gurgla sig med den vid halsont. Om man kokar den i vatten kan du tvätta köksbänk eller toalett med vattnet. Både för att det är bakteridödnde och doftar gott. Det sägs att om du doftar på en rosmarinkvist så blir du klarar i hjärnan och klarar tester bättre!

Du kan läsa allt om Rosmarin på örtasällskapets hemsidan

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.