Nässlor

Ser du ett nässelsnår så har du hittat ingången till älvornas boning! Så sa man förr och det kanske var ett sätt att se till att man inte utrotade den. Nässlan har varit väldigt viktig för människorna. Dels var den tidig och erbjöd både vitaminer och mineraler när det som mest behövdes efter en lång vinter. Man kunde även göra tyg av del långa stjälkarna som bereddes på samma sätt som lin.

Nyplockade nässlor

Det är något särskilt med nässlorna. Fruktade och älskade på samma gång. När jag var liten fanns det en dunge med stigar med små hopp som vi körde ”racercykel” på. Det fanns ett parti som kantades av nässlor så om man körde med bara ben så nässelpiskades man. Det var utmanande och coolt om man vågade. Det var inte lika coolt om man vurpade i nässlorna. Det gjorde jag en gång.

De små hurringarna på nässlorna som bränns är gjorde av kisel. När de bryts av så kommer det ut lite histamin och myrsyra som gör att det bränns. De ämnena förstörs vid tillagning eller torkning av nässlorna.

Brännässlan är en fantastisk växt som är bra för oss människor. Den innehåller flera olika vitaminer, mineraler och järn. Den verkar urindrivande och allmänt stärkande. Förr piskade man sig med nässlor för att få blodgenomströmning och därmed lindring vid exempelvis gikt eller ledont.

Torkade nässlor.

Jag plockar hela säsongen. Nu i början så plockar jag för att laga soppa och torka till pulver. Sedan plockar jag för att lägga i hink med vatten och låta dra några veckor för att sedan användas som gödselvatten för mina plantor. När fröna kommer så plockar jag dem för att ha på fil eller i bröd. Jag vill verkligen inte vara utan nässlor och odlar tom i pallkrage för att vara riktigt säker på att jag alltid har. Nu har jag dock hittat ett superställe hos min kompis Tarja, vid hennes hästhage och marken runt omkring. Hon hatar den men jag blev så glad när jag fick komma dit och fylla en hel korg. Jag är välkommen tillbaka när som helst och plocka mer! Nedan kan di se en film om hur jag plockar och rensar nässlor.

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.