Dags att ladda om

Förra året tog jag ledigt från mitt ordinarie jobb i ett halvår och satsade på min dröm. Att på heltid få jobba med trädgård och växter. Det resulterade i flera saker jag inte riktigt hade räknat med. Snittblomsodling var en sådan sak. Jo, det hade väl funnits i tankarna ibland men jag är ju en sådan som gillar växter som man kan äta, dricka eller använda till ngt. Så jag odlade växter som är vackra i buketter men som också går att använda. Ringblommor exempelvis odlar jag i massor för jag använder dem till mina hudvårdsprodukter. Blommor och vackra gräs som fungerar fint att torka och ha till dekorationer. Vackra malvor som kan användas till te eller ansiktsvatten. Å så dahlior förstås. Bara för att de är så himmelskt vackra.

Bukett från snittblomslandet.

Jag fick arrendera 20X6 meter mark på säteriet där jag sköter trädgården. Vilket slit att omvandla ren gräsmatta till odling! Marken kämpar på för fullt att återgå till gräsmatta så det var en lång kamp mot ogräset. Men allt slit glömde jag bort när jag i juli stod i ett hav med underbara blommor och surrande humlor och bin. Så härligt! Jag skördade själv väldigt mycket och sålde färdiga buketter. Självplocket blev det ingen riktig fart på men förhoppningsvis hittar fler kunder dit i sommar

Nu är det dags att ladda om inför årets snittblomsodling. För det blir en säsong till och i år blir det fokus på blommor till bröllopsparen som ska gifta sig på gården och ha fester i Cafe Magasinet. För vem vill inte ha giftfria, närodlade blommor? Jag börjar med kallsådd redan nu för det finns ingen chans i världen att jag får plats att förodla allt inomhus.

Här finns en film om kallsådd

Publicerat av

Efvas örter

Jag heter Efva Kinnerfors och vill förmedla kunskap om hur örter kan användas till mat, dryck, för hälsa och skönhet samt hur man sköter om och skördar dem. Jag håller föreläsningar och erbjuder workshops där ni själva tillverkar örtprodukter med handledning av mig. Jag är med i Svenska örtasällskapets styrelse sedan flera år. Det är en ideell förening som arbetar för att sprida kunskap om örter, deras användning och betydelse; förr, nu och i framtiden. För Örtasällskapets räkning har jag genomfört föreläsningar på bland annat Botaniska föreningen i Göteborg, på olika trädgårdsmässor runt om i landet och för slutna sällskap. 2016 avslutade jag en utbildning i fytoterapi som anordnades av Göteborgs örtmedicinska skola. Jag har också egna odlingar med grönsaker och örter där jag odlar helt giftfritt och använder örter för att stärka odlingarna och hålla ohyra borta.